söndag 4 december 2011

Bok: Att flytta utomlands av Bengt-Erik Hedberg

Boken "Att flytta utomlands" är resultatet av Bengt-Erik Hedbergs efterforskningar i samband med sin egen permanenta flytt till Luxemburg som pensionär. Väldigt mycket av det som berörs i boken har alltså ingen bäring för vår tillfälliga tur till Long Island med småbarn för arbete. Olika regler är relevanta för den som flyttar permanent respektive tillfälligt, för den som flyttar inom EU/ESS respektive utanför, för den som flyttar utan barn respektive med och för den som flyttar efter pensionering respektive före osv. Trots detta är boken intressant läsning för mig som den totala novis på hela flytta utomlands-ämnet som jag är.

Stort fokus ligger på beskattning och min främsta lärdom är att de gränsöverskridande skattereglerna är ett virrvarr av definitioner, regler och undantag. Reglerna i Bengt-Erik Hedbergs eget specialfall kan ej tillämpas på mitt varför jag kan koncentrera mig på de övergripande sambanden. Jag får dock inte någon riktig klarhet även om jag konfronteras med en rad nya begrepp som säkerligen kan komma till nytta vid närmare studier av ämnet.

Det viktigaste begreppet för att börja utreda hur man skall betala skatt när man åker/bor/verkar utomlands tycks vara obegränsad respektive begränsad skattskyldighet. Jag lyckas av boken inte få någon riktigt klar bild av vad det egentligen är frågan om och snabbt dras jag ner i ett töcken av begrepp som hemvist, egentlig bosättning, femårsprincipen, väsentlig anknytning osv. Bilden kompliceras ytterligare av en rad undantag som samlats under begreppet kvalificerad obegränsad skattskyldighet.


Boken innehåller också lite praktiska tips rörande uthyrning av bostad, öppnande av bankkonto, köp av bil, bohagsflytt, bostadsköp, dödsfall etc. Jag tycker Bengt-Erik Hedbergs egen sammanfattning av vad boken är är mycket bra och det är just vad jag behöver i det skede vi är nu:

"Den här boken gör inte anspråk på att vara heltäckande för ett beslut att flytta utomlands. Den gör endast anspråk på att visa hur många frågor som uppstår och som fordrar ett svar. Och kanske lika viktigt: att Du får en uppfattning om vart Du kan vända Dig för att få svar på Dina frågor."

lördag 26 november 2011

Första besöket på biblioteket

Där nätet går bet står biblioteket pall! Den information jag fick genom att surfa lite och tala med ett par svenska myndigheters telefonsupport var uppenbart inte helt entydig och det jag trodde var lätta frågor med självklara svar visade sig vara en djungel av om och men.

Det jag brukar göra när jag försätter mig i den typen av lägen där varje ny fråga bara föder fler frågor och det mesta framstår som ganska rörigt är något så gammaldags som att surfa in till biblioteket. Det är ytterst sällan jag kommit därifrån mindre klok än tidigare.

Det jag hittade denna gång var Att flytta utomlands av Bengt-Erik Hedberg och Bosättning utomlands av Kerstin Gustafsson.

Bild: http://www.utlbos.se
Bild: http://www.bengterikhedberg.lu/


















Väl framme på biblioteket hittade jag Återflyttning till Sverige också av Kerstin Gustafsson och nu när jag kom hem råkade jag även på hennes tredje bok Medföljande vid utlandstjänst. Den skall jag jaga rätt på om hennes andra böcker ger mersmak. Den finns tyvärr inte på biblioteket här i stan.

Bild: http://www.utlbos.se
Bild: http://www.utlbos.se


fredag 25 november 2011

Första frågorna till myndigheterna

Lagboken (Foto: www.fotoakuten.se)
Veckans kontakter med Skatteverket och Försäkringskassan har givit följande info:

Folkbokföring

  • Om vi är hemma minst en sjundedel (52,1 dagar/år) av tiden kan vi vara skrivna här oavsett hur länge vi blir borta
  • Skrivningsadress bestäms av var man har sin dygnsvila och sin familj
  • Vi skall inte vara utskrivna om vi tänker vara borta max ett år

Skatt/deklaration

  • Man kan vara begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige
  • Vilket av ovanstående man är bestäms av bostad, anställning och engagemang
  • Obegränsat skattskyldig i Sverige om vi är hemma minst en sjundedel av tiden
  • Obegränsat skattskyldig i Sverige om vi har några band kvar
  • Skatteavtalet med USA kan påverka skattskyldigheten
  • Begränsat skattskyldig om vi är borta mer än 6 månader och inte hemma mer än 96 dagar (även om det i lagen står 72 dagar)
  • Vi skall båda skatta i USA och begära skattebefrielse i Sverige på deklarationen
  • J skall skatta i USA och jag får välja själv
  • Amerikanska skatteregler kan påverka
  • Om man skattar i Sverige får man rätt till pension och ränteavdrag
  • Man skall beskattas i verksamhetslandet, men då får man inte vara hemma mer än 96 dagar/år (8 dagar/månad) för då skall man skatta hemma
  • Vi skall deklarera i Sverige oavsett om vi skattar här eller där (om där så anges det under övriga upplysningar)

Föräldraledighet

  • Rätten till föräldrapenning bestäms av var man är skriven
  • Om ena föräldern blir utskriven får den andra disponera återstående föräldraledighet
  • Skattskyldigheten är kopplad till rätten till föräldrapenning
  • Skattskyldigheten har inte med rätten till föräldrapenning att göra
  • Om jag är fortsatt anställd i Sverige och delvis jobbar kan jag vara föräldraledig resten (tex 80% jobb + 20% föräldraledig som nu) oavsett var jag befinner mig 

Rösträtt

  • Bestäms av var man är skriven
  • Rösträtt oförändrad trots utskrivning
  • Rösträtt begränsad till riksdagsval om utskrivning

Det började med att jag ringde Skatteverket för att fråga var vi skulle vara skrivna eftersom jag tänkte att det säkert är en bra utgångspunkt för andra regelverk. Jag hade då ingen aning om att denna första fråga skulle vara så svår att svara på. Sen spann det bara iväg och blev allt mer svårbegripligt.

Det är klara, luddiga respektive motstridiga besked om vartannat och den enda slutsats jag drar så här långt är att jag behöver gräva mer för att förstå vad som gäller. Jag vill själv kunna läsa i de regelverk som ligger bakom men varken Skatteverket eller Försäkringskassan har hittills kunnat ge några referenser som säger varifrån de får reglerna de förmedlar. Kanske skall man gå från andra hållet och läsa lagen först?





Antar hur som helst att jag riskerar att behöva följande telefonnummer några gånger till innan det är dags att bege sig:
Skatteverket 0771-567 567
Försäkringskassan 0771-524 524

söndag 20 november 2011

Vad mycket jag inte vet...

Benjamin Disraeli (1804-1881)
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap", sa Storbrittaniens premiärminister Benjamin Disraeli. En hel del förberedelser väntar innan vi kan åka, just nu främst genom att försöka förstå hur saker funkar och vad det egentligen är för förberedelser vi behöver göra...


lördag 19 november 2011

Beslutet är fattat

Nu är det bestämt. Vi skall åka till USA. Närmare bestämt till Long Island, New York. J har blivit erbjuden ett jobb som verkar jättespännande där och jag kan förhoppningsvis ta med mig mitt.

Vi har pratat fram och tillbaka några veckor och i torsdags fattades beslutet över en sen lunch på Källarkrogen. Maten - vi tog flundran - var god men behövde några extra doser salt.


Torsdag
Fläsknoisette, kantarell/champinjon stuvning, stekt potatis
Pocherad flundrafile, räk/sparris fräs, potatis kaka med gräslök saffransås
Dagens pasta
Ärtsoppebuffé med tillbehör