Svenskt knäckebröd, allra helst Vasa Husman, eller multi grain crispbread, som det heter i USA, är något jag är väldigt glad att kunna köpa här på Long Island. Det finns inte i alla affärer, men några av de mer välsorterade kedjorna har det. I dag var vi hos Uncle Guiseppe's, som är en italiensk delikatessbutik, lika stor som ICA Maxis matavdelning, dels för att frossa i färsk mozzarella, pasta, pesto och salami och dels för att fylla på skafferiet med Wasa-bröd och Felix lingonsylt. Den senare är importerad från Eslöv och försedd med amerikansk etikett.
Annas pepparkakor köper vi hos slaktarn (!) en bit härifrån. Pärlsocker får vi fortfarande åka till södra Manhattan för att finna. Och hjorthornssalt köper min polska vän åt mig i en polsk specialaffär någonstans här på ön. Apotekarnes must kan vi bara få genom att importera en flaska per resa från Sverige i handbagaget (klassas som bebismat till M) så den hårdransoneras. Välling brukar fylla åtminstone en halv väska när vi reser från Sverige, även om jag nu sett att det går att beställa på nätet. De flesta andra typiska svenska grejer har vi vant oss av med här. Utom ost förstås - det är verkligen något jag saknar, riktiga ostmackor...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar